Експерти розповіли, що буде з двигуном, якщо залити мастило 5W40 замість 5W30

Більшість автовласників намагаються суворо дотримуватися вказівок виробників і заливають мастило виключно рекомендованих значень. Деякі, більш просунуті водії, вважають за краще самі обирати параметри оливи, орієнтуючись на свої знання та експертів. Фахівці вирішили роз'яснити, яке мастило краще - 5W30 або 5W40.

Підпишись на нас:

Для більшості автолюбителів ці технічні рідини здаються практично однаковими. Проте, багато виробників можуть рекомендувати з власних причин використовувати, наприклад, 5W30 під час проведення ТО автомобіля.

Складність полягає в тому, що рекомендації виробники дають з урахуванням середніх показників експлуатації, не враховуючи знос двигуна, особливості кліматичних умов, а також стиль водіння. Різниця у двох типах масел полягає у в’язкості. За підвищених температур 5W40 має кінематичну в’язкість, яка в півтора рази перевищує показник у масла 5W30. Це означає, що за рівних умов масляна плівка буде більш щільною, це забезпечить більш ефективне змащування деталей. Масло з показником 5W30 буде більш рідким. Тобто, за підвищених температур знос деталей ДВЗ буде підвищеним у разі використання оливи з меншою в’язкістю.

При цьому не завжди можна вибирати більш густе мастило. У деяких моторах через форму масляних каналів, а також їхні розміри, більш густе мастило може гірше циркулювати і не досягати взаємодіючих деталей у достатніх обсягах.

Експерти рекомендують використовувати мастило 5W30, якщо воно вказане виробником, на нових моторах. Для вікових машин зі збільшеним розміром зазорів між деталями можна вибирати 5W40.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: