Експерти розповіли, що буде з двигуном, якщо залити мастило 5W40 замість 5W30

Більшість автовласників намагаються суворо дотримуватися вказівок виробників і заливають мастило виключно рекомендованих значень. Деякі, більш просунуті водії, вважають за краще самі обирати параметри оливи, орієнтуючись на свої знання та експертів. Фахівці вирішили роз'яснити, яке мастило краще - 5W30 або 5W40.

Підпишись на нас:

Для більшості автолюбителів ці технічні рідини здаються практично однаковими. Проте, багато виробників можуть рекомендувати з власних причин використовувати, наприклад, 5W30 під час проведення ТО автомобіля.

Складність полягає в тому, що рекомендації виробники дають з урахуванням середніх показників експлуатації, не враховуючи знос двигуна, особливості кліматичних умов, а також стиль водіння. Різниця у двох типах масел полягає у в’язкості. За підвищених температур 5W40 має кінематичну в’язкість, яка в півтора рази перевищує показник у масла 5W30. Це означає, що за рівних умов масляна плівка буде більш щільною, це забезпечить більш ефективне змащування деталей. Масло з показником 5W30 буде більш рідким. Тобто, за підвищених температур знос деталей ДВЗ буде підвищеним у разі використання оливи з меншою в’язкістю.

При цьому не завжди можна вибирати більш густе мастило. У деяких моторах через форму масляних каналів, а також їхні розміри, більш густе мастило може гірше циркулювати і не досягати взаємодіючих деталей у достатніх обсягах.

Експерти рекомендують використовувати мастило 5W30, якщо воно вказане виробником, на нових моторах. Для вікових машин зі збільшеним розміром зазорів між деталями можна вибирати 5W40.

1 коментар

  1. Ну, не петраєте у техниці,то не лізте з дурнуватими технічно не грамотними роз’ясненнями та”рекомендаціями!!! Різниця між цими оливами не тільки у в’язкості,а ще й у зольності! У автівках з системами EJR заливати оливи 5W40 не можна, тому,що клапани EJR будуть засмічуватись золою від згоряння самої оливи,а не від не згоряння палива…не кажучи вже про гидрокомпенсатори ( якщо, звісно вони є)… вчіть матчастину…на старості год як знахідка буде…😂😂😂😂😂

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: