ЗСУ отримають від Латвії ПЗРК Stinger

Прем'єр-міністр Латвії Кріш'яніс Каріньш заявив, що Латвія розглядає можливість відправки Україні ще однієї партії ПЗРК Stinger. Він підкреслив, що поточні оцінки спрямовані на підтримку опору України російському вторгненню.

Підпишись на нас:

Прем’єр-міністр Латвії заявив:

«Вчора ми вирішили направити в Україну техніку Держполіції. Найближчими днями колона автобусів з різними видами допомоги вирушить з Риги».

Він також зазначив, що тривають дискусії щодо подальшої військової допомоги Україні, включно з можливим постачанням додаткових зенітно-ракетних комплексів Stinger та інших військових товарів.

У січні 2024 року Латвія пообіцяла надати Україні новий пакет військової допомоги, який включає гаубиці, 155-мм боєприпаси, протитанкову зброю, ракети, гранати, гелікоптери, безпілотники, засоби зв’язку, генератори та обладнання.

У січні 2023 року Латвія вже надала 285 автомобілів на суму майже мільйон євро в рамках партії з понад 1200 автомобілів, подарованих UkReinis Pozņaks. У серпні 2022 року Латвія поставила шість самохідних гаубиць М109, а також два транспортні вертольоти Мі-8МТВ-1 і два транспортні вертольоти Мі-2. У серпні 2023 року відправили один вертоліт Мі-17 і обіцяли відправку ще одного.

З березня 2022 року понад 90 безпілотників було передано латвійськими компаніями та передано Збройним Силам України Міністерством оборони Латвії. У травні 2022 року понад 45 дронів AtlasPro були передані латвійською громадськістю та компаніями, а після січня 2023 року було надіслано ще десятки дронів.

З лютого 2022 року Латвія також надала десятки зенітно-ракетних комплексів і зенітних установок Stinger. Навесні 2023 року в Україну відправили десятки кулеметів з боєприпасами.

FIM-92 Stinger – це переносна ракета класу «земля-повітря», призначена для використання одним оператором. Походить із Сполучених Штатів і перебуває на озброєнні з 1981 року та використовувався в численних конфліктах, включаючи Фолклендську війну, радянсько-афганську війну, війну в Перській затоці та російсько-українську війну.

Створений компанією General Dynamics у 1967 році та виготовлений компанією Raytheon Missiles & Defense, Stinger розвивався за допомогою кількох варіантів: FIM-92A, FIM-92B, FIM-92C, FIM-92D та FIM-92G. Вартість одиниці FIM-92A становила 38 000 доларів США в 1980 році, зросла до 119 320 доларів США в 2020 році.

Повна система Stinger важить 15,7 кг, а сама ракета важить 10,1 кг. При запуску ракета має довжину 1,53 м, у польоті вона зменшується до 1,37 м. Має діаметр 70 мм і розмах крил 160 мм. Розроблений для експлуатації одним членом екіпажу, Stinger має ефективну дальність стрільби від 0,16 до 4,83 км.

Ракета оснащена 3-кг осколково-фугасною бойовою частиною з ударно-детонаційним механізмом. Його твердопаливний ракетний двигун дозволяє йому розвивати максимальну швидкість 2,2 Маха, або 745 м/с. Система наведення використовує інфрачервоне самонаведення, що дозволяє ракеті автоматично націлюватися на джерела тепла, такі як двигуни літаків.

Stinger можна запускати з кількох платформ, включаючи ПЗРК, M6 Linebacker, Multi-Mission Launcher, Eurocopter Tiger, AN/TWQ-1 Avenger, MQ-1 Predator, AH-64 Apache і T129 ATAK.

Таким чином, FIM-92 Stinger є універсальною та ефективною системою зброї, яка широко використовується для протиповітряної оборони малої дальності завдяки своїй мобільності та точності прицілювання на літаки противника.

«Ми будемо працювати в цьому напрямку. Ми повинні стояти поруч з українцями, коли вони борються за наші спільні цінності проти російського агресора», – наголосив Каріньш.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: