Водіям назвали типи АКПП, для яких режим N може бути небезпечним

Водії, які володіють автомобілями з автоматичними коробками передач, знають, що режим "нейтраль" використовується для того, щоб розблокувати коробку передач. Його вмикають для буксирування машини в разі, якщо вона зламалася на дорозі. При цьому в деяких коробках передач використання цього режиму не рекомендується, оскільки він призводить до зниження ресурсу агрегату.

Підпишись на нас:

Всього можна виділити три типи автоматичних коробок передач. Це класична автоматична коробка з гідротрансформатором, варіатор, а також “робот”. У всіх них є режим N, при цьому в двох типах АКП використання його не рекомендується.

Якщо йдеться про стандартну автоматичну коробку передач, цей режим можна використовувати тільки для буксирування. У цьому разі знижується робочий тиск масляного насоса, що дає змогу здійснити буксирування ТЗ на невеликі відстані зі швидкістю, що не перевищує 40 км/год.

На таких коробках передач не рекомендується перемикатися між режимами D і N. Деякі водії часто це роблять, перебуваючи в місті і потрапляючи в затори. Вони переводять режим на “нейтраль” на світлофорах, що в результаті швидко зношує механізм коробки передач. Те ж саме стосується і варіаторів – вони більш чутливі до перегріву, а також погано реагують на додаткові навантаження, які виникають при перемиканні передач.

Дещо по-іншому виглядає ситуація з роботизованими коробками передач. Тут також лише дві педалі для управління, але використання режиму “нейтралі” для такого типу трансмісії не тільки не шкідливе, а й корисне. Пристрій коробки реалізовано таким чином, що в ній є зчеплення, але ним керує електроніка, а не спеціальна педаль. Активується воно під час натискання на педаль гальма, при цьому перехід у нейтральний режим дає змогу захистити механізм від передчасного зносу.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: