Встановлені причини кризи з виробництвом 155-мм снарядів для артилерії ЗСУ

Розслідування Reuters виявило, як роки прорахунків і недбалості у виробництві боєприпасів США та НАТО призвели до критичної нестачі 155-мм артилерійських снарядів, підриваючи здатність України захищатися від російських військ.

Підпишись на нас:

Розслідування встановило, що причини снарядової кризи почалися за роки до вторгнення Росії у 2022 році. Неодноразові попередження з боку вищого командування НАТО та представників американських заводів з виробництва боєприпасів залишилися здебільшого непочутими. Багато артилерійських виробничих ліній на застарілих заводах у Сполучених Штатах і Європі сповільнилися або взагалі закрилися.

Основні висновки включають:

  1. Виробництво 155-мм снарядів у США впало настільки різко, що з літа 2014 року до осені 2015 року нові снаряди не вироблялися;
  2. Виробничі дефекти та порушення техніки безпеки призводили до неодноразових зупинок виробництва;
  3. Рішення США змінити тип вибухівки, що використовується в снарядах, виявилося дорогим і неефективним;
  4. Плани щодо заміни застарілих виробничих потужностей відставали від графіка та перевищували бюджет.

Нестача призвела до критично низького рівня озброєння України, особливо в ті місяці, коли республіканці Конгресу США місяцями відкладали затвердження фінансування військової допомоги. Тепер українські командири повідомляють, що на кожен снаряд, випущений їхніми силами, Росія випускає щонайменше п’ять.

Майор Антон Баєв, який координував артилерійську підтримку на передовій, сказав, що через брак снарядів він відчуває себе «голим». Він повідомляв про випадки, коли вся його бригада мала лише чотири снаряди на день, щоб покрити щонайменше десяток кілометрів території.

Колишній голова британського оборонного відомства лорд Девід Річардс розкритикував західних політиків за нехтування порадами командувачів НАТО, які попереджали про небезпеку не підтримувати більші запаси артилерійських боєприпасів.

Зараз армія США працює над збільшенням виробництва, прагнучи досягти 100 000 снарядів на місяць до кінця 2025 року. Проте залишаються питання щодо того, чи буде цих зусиль достатньо, щоб зупинити наступ Росії.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: