Експерт роз’яснив, яке мастило ідеально підійде для старого автомобіля та на що звернути увагу

Підбір мастила для старого автомобіля – завдання, що потребує особливої ​​уваги, особливо якщо ви прагнете, щоб ваш транспортний засіб був на ходу тривалий час. В умовах коли середній вік автомобіля в Україні перевищує 10 років, правильний догляд за мотором стає критично важливим. Експерт розповів про те, які критерії потрібно враховувати при виборі мастила для авто з великим пробігом.

Підпишись на нас:

Одним із способів продовжити ресурс машини та її найскладнішого та найдорожчого вузла, мотора – є своєчасна заміна мастила та витратних матеріалів. Розглянемо особливості вибору та підбору мастильного матеріалу.

Специфікації виробника

«Перш ніж купити мастило, необхідно перевірити рекомендації виробника вашого авто, які стосуються типу мастила, його специфікацій та в’язкості. Завдяки цьому ви зможете вибрати продукт, який забезпечить безпроблемне та ефективне функціонування вашого двигуна. Рекомендуємо дивитися на специфікації API, ACEA, ILSAC, а також специфікації конкретного автовиробника якщо такі є», — продовжив фахівець.

Клас в’язкості

Ця характеристика визначає здатність мастила забезпечити оптимальне мастило силового агрегату за різних температур. Загальноприйнятою є класифікація з SAE:

“Холодний” клас в’язкості позначається буквою W і цифрою перед нею (наприклад, 0W, 5W або 10W). Орієнтуючись на цей клас, ми підбираємо мастило виходячи з кліматичних особливостей регіону експлуатації (чим нижче цифра, тим простіше двигун запускатиметься при низьких температурах).

Другий клас в’язкості «гарячий» позначається «-» після літери W … (наприклад, -40,-30,-20), він показує, яка в’язкість буде при робочій температурі двигуна (100С).

«При виборі класу в’язкості важливо враховувати вік та загальний стан вашого автомобіля. Якщо автомобіль старий і має великий пробіг і знос, йому може знадобитися мастило з підвищеною в’язкістю для компенсації зносу двигуна (якщо це передбачено заводом виробником), буває, що двигун автомобіля сконструйований тільки під використання малов’язких мастил і підвищення в’язкості може призвести до його швидкого виходу з ладу, у тому числі збільшивши витрату мастила. Пам’ятайте, що густіше – не завжди краще», – наголосив експерт.

Тип мастила

Існує три основні види мастил: синтетичні, мінеральні та напівсинтетичні (суміш мінеральних та синтетичних). Якщо мастило підібрано згідно специфікації автовиробника, може застосовуватися будь-який з цих типів. Хоча синтетичні мастила дають більший запас за експлуатаційними властивостями. Вони більш стійкі до високих температур, витрат на чад і краще захищають силовий агрегат від зносу.

Додаткові характеристики

Деякі мастила також мають додаткові властивості, такі як захист від зносу, зниження тертя, збільшення миючих властивостей, додатковий кондиціонер РТІ і т.д. Ці характеристики можуть бути корисні для двигунів машин з великим пробігом.

«Відмінним прикладом є мастила Sintec ExtraLife. Спеціальна лінійка моторних мастил для авто з пробігом за рахунок покращеної сучасної формули та технології ActiveSeal дозволяє запобігти протіканню та продовжити життя прокладкам, сальникам та маслознімним ковпачкам за рахунок утримання спеціального кондиціонера, що відновлює еластичність гумових ущільнень.

Дана лінійка мастил робиться по верхній межі своїх класів в’язкості для того, щоб компенсувати знос двигуна і скоротити витрату мастила, якщо він почався саме через знос циліндропоршневої групи. Третім стовпом є збільшення вмісту миючих присадок, їх на 25% більше, ніж цього вимагають галузеві стандарти. Це буде корисно для видалення застарілих відкладень та запобігання утворенню нових», – додав експерт.

Підсумовуючи, важливо пам’ятати, що правильний вибір мастила для автомобіля з великим пробігом може значно продовжити його термін служби. Дотримуючись рекомендацій експерта та враховуючи всі нюанси, ви зможете забезпечити надійну роботу двигуна та мінімізувати ризик серйозних поломок.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: