Армія Габону вперше продемонструвала нові автомобілі «Спартак», поставлені Росією

17 серпня 2024 року під час військового параду до Дня незалежності Габону в Лібревілі країна вперше показала протимінно-захищені машини «Спартак» російського виробництва. Однак жодної офіційної інформації щодо придбання цих транспортних засобів не було оприлюднено, що викликає запитання щодо деталей військового продажу та ще більше підкреслює розвиток оборонних відносин між Габоном і Росією.

Підпишись на нас:

«Спартак» — це російська колісна броньована машина, класифікується як протимінна машина із захистом від засідки (MRAP). Вперше він був представлений на оборонній виставці «Армія-2019» та активно використовувся російським спецназом під час повномасштабного вторгнення в Україну. Деякі підрозділи були захоплені та згодом використані українськими силами.

«Спартак» був розроблений після військового втручання Росії в Сирію. Проект надає пріоритет захисту як екіпажу, так і критичних компонентів автомобіля. Ключовою особливістю «Спартак» є його модульність, яка дозволяє легко налаштовувати його відповідно до конкретних потреб різних місій.

Лобова броня та дах автомобіля були посилені, щоб витримати 12,7-міліметрові снаряди для посилення захисту. Крім того, «Спартак» може бути оснащений додатковою бронею для захисту від пострілів снарядів калібру 14,5 мм. Для протидії загрозам, створеним мінами та саморобними вибуховими пристроями (СВУ), ВПК-Урал сконструйовано з V-подібним корпусом, типовим для транспортних засобів MRAP, здатним витримувати вибухи, еквівалентні 6-8 кілограмам тротилу.

«Спартак», як правило, оснащений відкритою баштою, захищеною 360-градусними броньовими листами. Башта найчастіше озброєна 12,7-мм кулеметом «Корд», але також може встановити кулемет ПК/ПКП або навіть автоматичний гранатомет АГС-17/30/40. Також «Спартак» може бути оснащений дистанційно керованою баштою, «Арбалет-ДМ».

У відносинах між Габоном і Росією відбулися значні зміни як в економічній, так і в оборонній сферах, зокрема після переговорів між міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим і міністром закордонних справ Габону Пакоме Мубеле-Бубея в 2021 році. Ці обговорення заклали основу для посилення двосторонньої торгівлі, зокрема зосередитися на завершенні міжурядової угоди про митне співробітництво, спрямованої на сприяння розширенню торгівлі між двома країнами. Очікується, що після завершення ця угода сприятиме зміцненню економічних зв’язків шляхом спрощення процедур торгівлі та сприяння більшій економічній співпраці.

Крім економічної співпраці, дві країни поглибили відносини в галузі оборони. Габон отримує військову продукцію з Росії, і очікуються подальші поставки, що відображає зростаюче партнерство у військових закупівлях. Російський уряд також зобов’язався продовжувати надавати підтримку в навчанні габонського військового персоналу. Йдеться не лише про забезпечення військовою технікою, а й про розширення можливостей навчання габонських солдат та офіцерів в російських закладах.

Придбання Габоном «Спартак» є частиною ширшої тенденції в Африці, де країни все більше прагнуть диверсифікувати свої джерела військового обладнання. Росія, зокрема, активно розширює свій вплив на континенті, пропонуючи військову техніку, навчання та технічну підтримку.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: