В Україні заговорили про необхідність експорту військової техніки: можемо виготовляти на 20 мільярдів доларів на рік

Національна асоціація підприємств оборонно-промислового комплексу України (НАУПІ) припускає, що відкриття експорту могло б значно збільшити податкові надходження та підтримати зростання оборонного сектору. Обговорення підкреслили потребу в такій стратегії для усунення нестачі фінансування та розширення виробничих можливостей, водночас керуючись складнощами дозволів на експорт у воєнний час.

Підпишись на нас:

Представники НАУДІ заявляють, що експорт військової продукції може принести державі до $2 млрд додаткових податкових надходжень за півтора року:

«Наразі питання нарощування виробництва може зрівнятися лише з питанням його фінансування», – сказав на нещодавньому засіданні асоціації голова комітету ВРУ з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха.

ОПК України може виробляти техніку на 20 мільярдів доларів на рік, тоді як український бюджет може дозволити собі закупити зброї та боєприпасів лише на 6 мільярдів доларів:

«Через дефіцит фінансування підприємствам ОПК може загрожувати банкрутство, оскільки всі поточні кошти інвестуються в розробку нових технологій і розширення виробництва», – розповів представник НАУДІ.

Відкриття експорту може стати стратегічним кроком до зміцнення економіки країни та розвитку оборонної промисловості. Водночас будуть стягуватися додаткові податки на зброю та боєприпаси для Збройних сил України:

«Сьогодні українські виробники не мають прямої законодавчої заборони експортувати свою продукцію, але в умовах активних бойових дій питання отримання дозволів на експорт зброї стає особливо складним і важливим», – зазначив голова підкомітету з регіонального співробітництва Олександр Маріковський.

У липні 2024 року директорка Департаменту оборонних закупівель Міноборони Марина Безрукова заявляла, що українські компанії повинні отримати можливість експортувати частину виробленої зброї. За словами Мілітарного, 12 серпня була створена робоча група для розробки механізму експорту військової техніки з вітчизняних заводів.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: