Експерт розкрив 4 помилки водіїв, які «вбивають» стоянкове гальмо

Підпишись на нас:

У своєму повсякденному житті помилки роблять усі автомобілісти. Однак, якщо деякі з них спричиняють загрозу безпеці, інші можуть стати причиною передчасного виходу ТЗ з ладу. Навіть банальне некоректне використання гальма згодом може вилитися в непередбачені фінансові витрати, особливо, якщо помилки відбуваються постійно. Про це розповів автомеханік.

В даному випадку якраз і хотілося б поговорити про ті помилки, які часто роблять автомобілісти через дурість або через банальну відсутність досвіду. По-перше, всіма улюблений початок руху, коли стоянкове гальмо ще підняте. Це тягне за собою вихід механізму з ладу. Додаткове непотрібне навантаження лягає на задні колодки, а також диски або барабани, залежно від того, як оснащений транспортний засіб. Також сильно страждає трос “ручника”.

Важливе значення має порядок паркування транспортного засобу в холодну пору року, коли може спостерігатися сильний перепад денної та нічної температури повітря. Якщо в цьому випадку відразу підняти “ручник”, то велика ймовірність, що колодки просто примерзнуть. Правильно, якщо автолюбитель дасть час дискам або барабанам охолонути кілька хвилин і просохнути від вологи. Те саме стосується ситуацій, коли доводиться заїжджати в калюжу в період міжсезоння.

Ще одна класична і дуже поширена помилка — коли «ручник» затягується з великим зусиллям. Таким чином, автоаматор власноруч розтягує трос і прискорює знос механізму. Затягувати “ручник” потрібно так, щоб доводилося докладати мінімальне зусилля. Крім того, в процесі підйому важеля в жодному разі не активується кнопка, або доведеться зіткнутися з неконтрольованим зусиллям при активації гальма.

Окремо хотілося б поговорити про те, що елементи “ручника” іноді потрібно регулювати і обслуговувати. Багато автомобілістів занадто поспішають із заміною тросів і супутніх деталей, незважаючи на те, що їх ресурс дозволяє без проблем накатати на машині 150 і більше тисяч км пробігу. Щодо регулювання стоянкового троса, то на деяких моделях він здійснюється зсередини після демонтажу захисного короба, а на інших це робиться під днищем.

Останнє, на що хотілося б звернути увагу, – це своєчасна заміна задніх гальмівних колодок. Для цих елементів передбачено свій регламент, у процесі якого попутно чистяться та перевіряються всі інші деталі гальмівної системи. Якщо колодки змінюються не вчасно, то велика ймовірність, що «ручник» просто не утримуватиме автомобіль при зупинці на спуску або підйомі. Подібне загрожує надлишковим навантаженням на трансмісію і наступний вже дуже дорогий ремонт транспортного засобу.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: