Таліби планують отримати російські системи протиповітряної оборони

Оскільки відносини між режимом Талібану та Росією продовжують покращуватися, таліби висловили намір посилити протиповітряну оборону Афганістану за допомогою російської техніки, повідомляє Forbes. Незважаючи на те, що Москва продемонструвала готовність озброїти сучасними ракетами такі групи, як хусити в Ємені та Хезболла в Лівані, незрозуміло, чи буде Росія готова надати таку ж підтримку нинішньому режиму в Кабулі.

Підпишись на нас:

У 2023 році, менш ніж через два роки після повернення Талібану і хаотичного виведення військ США, Афганістан виділив найбільшу частку свого національного бюджету на оборону, сигналізуючи про свій намір розвивати можливості ППО. У квітні того ж року Карі Фасіхуддін Фітрат, командир талібів і начальник штабу армії, заявив, що «зенітні ракети є необхідністю для всіх країн», підкресливши, що Афганістан робить усе можливе, щоб придбати такі системи. При цьому він не уточнив, яким чином таліби планували отримати цю зброю.

З відходом американців і захоплення ними влади Талібан отримав доступ до великої кількості військового обладнання. (Джерело фото: Армія Талібану)
З відходом американців і захоплення ними влади Талібан отримав доступ до великої кількості військового обладнання. (Джерело фото: Армія Талібану)

Це прагнення до протиповітряної оборони стало більш явним під час нещодавнього інтерв’ю російському державному інформаційному агентству ТАСС 29 серпня, коли генерал Сайєд Абдул Басір Сабері, голова відділу матеріально-технічного забезпечення Міністерства оборони, контрольованого талібами, заявив, що Афганістан має намір придбати засоби ППО російського виробництва. Він висловив зацікавленість Талібану в придбанні передових систем у Росії, коли дозволять міжнародні умови, зазначивши, що Росія, на його думку, є найбільш передовою країною в технологіях ППО.

Цей запит стався в період потепління відносин двох країн, підкресленим запрошенням Талібану на травневий форум у Санкт-Петербурзі. Коментарі Сабері свідчать про сподівання талібів, що ці зростаючі зв’язки можуть призвести до придбання зброї. Росія також нещодавно продемонструвала готовність надати сучасну зброю хуситам та передати систему протиповітряної оборони Панцир-С1 Хезболлі через Сирію.

Будь-яка поставка систем «Панцир» або систем малої та середньої дальності, таких як «Бук» і «Тор», талібам, швидше за все, викличе занепокоєння в Сполучених Штатах. З моменту виведення США з Афганістану в серпні 2021 року американські війська завдавали ударів з безпілотників «за горизонтом» по афганських цілях, включаючи ліквідацію лідера Аль-Каїди Аймана аль-Завахірі в Кабулі. Розгортання ППО в Афганістані може ускладнити такі операції. У березні 2024 року таліби заявили, що американські безпілотники патрулювали та «порушували» повітряний простір Афганістану.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: