Росія розробляє безпілотні танки Т-72 «Штурм» зі штучним інтелектом

У рамках дослідно-конструкторського проекту «Штурм» на базі платформи Т-72 розробляється безпілотний танк зі штучним інтелектом (ШІ). Цей проект ведеться Уралвагонзаводом під керівництвом дослідно-конструкторської комісії Міністерства оборони Росії.

Підпишись на нас:

Полковник у відставці Мураховський заявив, що танк Т-72 був обраний платформою для танка з дистанційним керуванням через його економічність, надійність і захист. Вибір Т-72 спрямований на створення захищеної та маневреної платформи для інтеграції різних систем озброєння та блоків управління з використанням перевіреного шасі.

Розробка почалася ще до початку повномасштабної війни в Україні, але з тих пір прискорилася. 10 вересня 2023 року видання Army Recognition повідомило, що УВЗ розпочав випробування безпілотного танка «Штурм», побудованого на шасі танка Т-72Б3, для розміщення на тимчасово окупованій частині України. Програма випробувань включає вправи з бойовою стрільбою по різних сценаріях цілей, наголошуючи на використанні основного озброєння роботизованої платформи (125-мм танкової гармати 2A46 із укороченим стволом) і покращуючи його автономні оперативні можливості.

Дистанційно керований танк Т-72 (РТК) оснащений озброєнням, яке включає:

  • вогневу систему залпового вогню РПО-2 «Шмель-М»;
  • 30-мм автоматичні гармати;
  • 220-мм термобаричні некеровані реактивні снаряди важкої вогнеметної системи ТОС-1А «Солнцепьок».

Крім того, було розроблено штурмову гармату з використанням 125-мм танкової гармати 2A46 із укороченим стволом, що представляє використання систем озброєння, які раніше перевірялися на ефективність на цій платформі.

Програма випробувань Т-72 «Штурм» включає вправи з бойовою стрільбою по різних сценаріях цілей, наголошуючи на використанні основного озброєння робота та покращуючи його автономні оперативні можливості
Програма випробувань Т-72 «Штурм» включає вправи з бойовою стрільбою по різних сценаріях цілей, наголошуючи на використанні основного озброєння робота та покращуючи його автономні оперативні можливості

Система управління вогнем заснована на технології, яка вже використовується в танках Т-90М і Т-14 «Армата» , з адаптаціями, які включають інтелектуальні елементи, які дозволяють танку ідентифікувати різні типи цілей і приймати рішення про вогонь самостійно. Ця адаптація розроблена для підвищення здатності роботизованого танку вражати цілі без прямого втручання людини.

Системи управління та пересування роботизованого танку поєднують компоненти, раніше перевірені в інших моделях, з новими елементами, що полегшує автоматичний рух у строю, планування маршруту, оцінку місцевості та навігацію по перешкодах. У системі використовуються датчики, які працюють в ультразвуковому, видимому та інфрачервоному діапазонах, підтримуються системою технічного зору та штучним інтелектом за допомогою нейронних мереж, які можна навчити. Це налаштування дозволяє роботизованій платформі оцінювати навколишнє середовище та відповідним чином реагувати.

Мураховський зазначив, що ці роботизовані комплекси важкого класу можуть стати частиною стандартного обладнання підрозділів Сухопутних військ Росії, потенційно створюючи «роботизовані» роти в складі більших формувань, таких як загальновійськові полки, що може сприяти їх інтеграції у військові дії.

Ці безпілотні Т-72 можуть стати частиною стандартного обладнання підрозділів Сухопутних військ Росії

Раніше видання Army Recognition повідомляло, що проект «Штурм» передбачає чотири типи бойових машин:

  1. перший варіант оснащений 125-мм гарматою з укороченим стволом;
  2. другий несе ракети або реактивний піхотний вогнемет з термобаричною бойовою частиною «Шмель-М»;
  3. третій — роботизована адаптація машини вогневої підтримки «Термінатор» з двома бойовими установками. 30-мм автоматичні гармати, які запускають термобаричні ракети замість протитанкових ракет;
  4. четвертий – безпілотний апарат, призначений для роботи разом із системою термобаричного залпового вогню ТОС-1А «Солнцепек».

Безпілотні танки оснащені датчиками ультразвукового, видимого та інфрачервоного спектрів, які підтримують автоматичний рух колони, оцінку місцевості та навігацію по перешкодах. Комплексна система технічного бачення під усіма кутами в поєднанні зі штучним інтелектом на основі нейронних мереж, які можна навчити, дозволяє цим системам оцінювати ситуації та приймати оперативні рішення, забезпечуючи здатність долати природні та штучні перешкоди без прямого втручання людини.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: