Чому експерт не радить включати фари перед запуском двигуна

Вже незабаром настане зима. Отже, деяким автомобілістам доведеться зіткнутися з проблемами на момент пуску ДВЗ на холодну. Якщо акумулятор вже служить не перший рік і значно витратив свій ресурс, то тут досвідчені водії рекомендують перед запуском двигуна на кілька секунд включити дальнє світло фар, але чи варто цим займатися. На це запитання відповів автоелектрик.

Підпишись на нас:

Спочатку хотілося б розібратися, чому виникла така рекомендація і чим вона підкріплена на практиці. Насправді, все досить просто. Активація потужного споживача електричного струму дозволяє «оживити» акумулятор, який банально замерз через холод на вулиці. Процес справді робочий за умови, що в машині стоїть повністю справна батарея, яка не втратила ще весь свій ресурс. Однак робити це слід далеко не завжди.

Інакше кажучи, подібний підхід застосовується практично, коли автомобіль простояв на холоді кілька днів. Якщо ж машина експлуатується на повсякденній основі, то жодного сенсу в тому, щоб “оживляти” цим способом батарею немає. Більше того, якщо акумулятор пішов у глибокий розряд, цей підхід ще більше погіршить ситуацію. Є ймовірність, що залишків енергії просто не вистачить на те, щоб провернути стартер і маховик, тим самим запустивши двигун.

Хотілося б відзначити, що автолюбителі самі часто ускладнюють процес запуску ДВЗ у холодну погоду. Наприклад, якщо говорити про ТЗ з механічною коробкою перемикання передач, то нерідко водії забувають натискати зчеплення. Нагадаємо, що це дозволяє на якийсь час роз’єднати коробку і двигун, що забезпечує легший пуск силового агрегату, особливо в холодну погоду, коли є ризик, що мотор схопить не з першої спроби запуску.

Власники сучасних автомобілів також часто допускають таку помилку, як запуск двигуна при працюючих інших споживачах електричного струму. Фари, магнітола, штатний обігрівач повітря в салоні та інші підігріви керма і сидінь – все це споживачі струму. І вони перед запуском двигуна сильно навантажують акумулятор. Щоб не відчувати труднощів із пуском силового агрегату, їх найкраще включати після, і то через 15 – 20 секунд.

Що стосується озвученого вище моменту з включенням далекого світла фар перед пуском силового агрегату, то цей підхід застосовується лише щодо старих акумуляторів, які на сьогоднішній день вже й не зустрінеш на автомобілях. Подібні АКБ обслуговувалися і передбачали можливість як дозаправки електроліту, так і дії, що дозволяють замінити одну з секцій, що вийшла з ладу. Для старих батарей «пожвавлення» з використанням далекого або ближнього світла фар було актуальним, оскільки до цього вона просто могла не видавати потрібний струм для запуску двигуна при сильних морозах.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: