Ексклюзивний “Запорожець” 1966 року з двигуном від Renault: який вигляд має раритет

Підпишись на нас:

Унікальні світлини на яких зображено архівні фото Yalta 1000 “гуляють” інтернетом. Цей автомобіль має під капотом двигуном Renault. Відомо, що наш “Запорожець” експортували на європейський авторинок. Для цього розробники створили версію Yalta. В 1966 році було презентовано нову “горбатий” ЗАЗ-966, що мав відправитися на експорт. Ця модель була більш сучаснішою та перспективнішою за попередню версію.

Ексклюзивний "Запорожець" 1966 року з двигуном від Renault: який вигляд має раритет

На початку ЗАЗ-966 мав недостатньо потужності. Під капотом знаходився 1,2-літровий двигун Мелітопольського заводу, що не був готовий до експлуатації і тому в авто встановили старий 30-сильним мотор. Європі цієї потужності було замало, тому до ЗАЗ-966 було встановлено 1,0-літровий чотирициліндровий двигун С1С на 40 к. с. від Renault 8 і 10. Таке рішення вимагало змін у конструкції авто, адже двигун Renault є рядним та має рідинне охолодження.

Ексклюзивний "Запорожець" 1966 року з двигуном від Renault: який вигляд має раритет

Дана задумка була успішно реалізована і “Запорожець Ялта” з двигуном Renault у 1968 році представили широкій публіці на виставці в Бельгії. Модель була презентована під назвою Yalta 1000. Після успішного проєкту Renault готові були співпрацювати з виробником ЗАЗ, але цього не сталося. Розробники удосконалили попередній двигун та встановили під капот “Ялти” 1,2-літровий 40-сильний двигун.

Ексклюзивний "Запорожець" 1966 року з двигуном від Renault: який вигляд має раритет

Єдина модель ЗАЗ «Yalta 1000» була повернена до рідного Мелітопольського заводу. Після цього доля автомобіля невідома.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Актуальна стрічка новин: