Україна хоче отримати броньовані автомобілі Hawkei: переваги бронемобіля

Підпишись на нас:

Поки Україна готується до потенційного весняного контрнаступу, у новій кампанії в соціальних мережах, яка швидко набирає обертів, запущено прохання до австралійського уряду на чолі з Ентоні Альбанезе відправити легкий броньований автомобіль Hawkei.

Подробиці

Ця сталося через цілий рік після того, як у квітні 2022 року Австралія оголосила, що відправляє захищені військові машини Bushmaster до Києва. EurAsian Times повідомляло, що Австралія подарувала Україні 20 Bushmaster, у тому числі два варіанти швидкої допомоги, після неодноразових запитів.

Відтоді Україна отримала військову допомогу на суму приблизно 510 мільйонів доларів США, включаючи 90 захищених транспортних засобів Bushmaster, окрім бронетехніки та боєприпасів. Після відмінних бойових характеристик, продемонстрованих Bushmaster, увага Києва тепер переключилася на Hawkei.

11 квітня в офіційному Twitter Міністерства оборони України опубліковано відео із закликом до відправки легкої броньованої машини Hawkei. Однохвилинне відео показує Hawkei, який називають «ідеальним розвідувальним транспортним засобом» і все це змонтовано під мелодію «Back in Black» AC/DC.

Підпис до відео:

«Наші солдати люблять австралійські бушмастери. Але тепер у них нова закоханість: Хокі. Ці двоє ідеально доповнюють одне одного на полі бою. Ми були б дуже вдячні за їхню зустріч в Україні».

У твіті також позначили прем’єр-міністра Австралії Ентоні Албанезе.

Поки відео все ще ширилося в соцмережах, Україна опублікувала ще один твіт із закликом про отримання австралійської військової машини. 13 квітня той же офіційний обліковий запис написав у Twitter лише одне слово: «Hawkei».

Втім, це вже не перший випадок, коли Україна просить Австралію про військові машини Hawkei. У вересні ЗМІ повідомляли, що Україна лобіює в Австралії парк машин Hawkei для випробування їх у зоні бойових дій. Однак Канберра відмовилася задовольнити прохання.

Під час візиту до Австралії минулого місяця радник міністра оборони України Юрій Сак вмовляв Австралію використовувати Україну як полігон для випробувань машин Hawkei, які мали серйозні проблеми з гальмами під час розробки.

Повідомляється, що Сак сказав, що ці машини допоможуть Україні в запланованому контрнаступі в майбутньому.

Сак стверджував, що, передавши Україні нове обладнання, Австралія зробить важливу заяву світові та надихне інші країни взяти на себе подібні зобов’язання.

«Це стане сигналом для міжнародної спільноти, що українська армія буде забезпечена найкращою зброєю, яка наразі є у цивілізованого світу», — сказав він.

Що собою представляє Hawkei Military Vehicle

Hawkei — це легка броньована повнопривідна патрульна машина, розроблена та виготовлена ​​на заводі Thales у Бендіго, штат Вікторія. Він нещодавно надійшов на службу в Австралії після того, як уряд інвестував 1,3 мільярда доларів, щоб замінити старий армійський парк Land Rover на 1100 автомобілів Hawkei та 1058 відповідних причепів.

Спочатку він був розроблений як броньована машина підтримки, але пізніше до неї додалися елементи легкої броньованої бойової машини. Hawkei названий на честь гадюки Барклі, також відомої як Acanthophis Hawkei, дуже отруйної змії, яка мешкає в плато Барклі поблизу кордону Квінсленду та Північної території.

Раніше колишній міністр оборони Австралії Пітер Даттон заявив:

«Очікується, що Hawkei досягне повної оперативної спроможності в 2023 році і приєднається до існуючих вантажівок Bushmaster і Protected Medium Heavy Capability, щоб створити набір захищених транспортних засобів. Новий парк легших транспортних засобів… краще захистить персонал ADF від вибуху та балістичних загроз».

Ян Ленгфорд, військовий офіцер у відставці та експерт з національної безпеки, сказав, що він може перевозити до п’яти осіб, він дуже мобільний і важить сім тонн, що робить його достатньо легким, щоб «підвісити на вертоліт CH-47».

Його здатність запускати командні та контрольні мережі на великих відстанях є однією з його основних переваг. Крім того, він може похвалитися «бойовою системою захищеної мобільності», яка забезпечує захист від вибухів. У більш широкому плані автомобіль можна порівняти з американським Humvee.

Однак Ян Ленгфорд сказав ABC News, що Hawkei зосереджується більше на «живучості», ніж на чомусь іншому. Це також найважливіша особливість цього автомобіля.

«По-перше, це дуже хороші транспортні засоби, [вони] дійсно рятують життя», — сказав він сніданку ABC News. «Вони могли б допомогти Україні вибити ворога».

Оскільки Україна закликає Хоукіса доповнити Бушмастери, важливо зрозуміти, чим вони відрізняються. Єдина суттєва різниця між ними – розмір. Hawkei може виконувати ті ж завдання, що й Bushmasters, хоча й менш ефективно.

Захищений транспортний засіб Bushmaster
Захищений транспортний засіб Bushmaster

Бушмастери можуть підтримувати оборону за рахунок мінометів та іншого важкого озброєння.

«Bushmaster — це захищений транспортний засіб, який може перевозити до дев’яти осіб, включаючи водія та стрільця», — пояснив Ленгфорд.

Hawkeis вважаються ідеальним компаньйоном для Bushmasters, тому що вони більш компактні тактичні машини.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Актуальна стрічка новин: