Правило, яке не врегульоване ПДР: як одночасно повернути ліворуч зустрічним автомобілям на перехресті

Підпишись на нас:

Уявіть ситуацію. Рівнозначне перехрестя, два автомобіля стоять навпроти один одного, кожен хоче здійснити поворот ліворуч. Питання полягає в тому, хто і кого має пропустити, чи є в когось перевага. Розібратись в питанні допомагає портал Doradvokat.

Почати треба з того, що ця ситуація на дорозі не врегульована ПДР. Там немає опису того, що допустимо роз’їжджатися двома способами. Важливий момент полягає в неспівпадінні думок водіїв. В результаті може виникнути ДТП, адже кожен з них діє за власною ініціативою.

Як роз’їхатися

У водіїв є два варіанти на вибір:

  • роз’їхатися по лівому борту;
  • роз’їхатися по правому борту.

Роз’їзд

Обидва варіанти будуть правильними. Ситуація складається наступним чином. Роз’їхатися зручніше правими бортами. Одночасно з тим, в Україні правосторонній рух, тож можна об’їхати центр перехрестя та роз’їхатися лівими бортами. Головне, щоб рішення водіїв були однаковими.

Роз’їзд по лівому борту

Є ще один момент, який дозволить уникнути аварійної ситуації. В п.10.1 ПДР вказано, що перед початком руху, перестроюванні в іншу смугу чи перед будь-яким іншим маневром, потрібно переконатися в безпечності. Чи не буде це створюваи проблем для інших учасників дорожнього руху.

Роблячи поворот ліворуч або праворуч потрібно впевнитись в тому, що ви не опинитися на смузі зустрічного руху. Отже, на малих перехрестях рекомендується використовувати метод правих бортів, а на великих — метод лівих бортів.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: