KNDS відкриває українську філію для ремонту танків Leopard і виробництва 155-мм снарядів

1 жовтня 2024 року франко-німецька оборонна група KNDS відкрила дочірнє підприємство в Україні. Нова організація, ТОВ «КНДС Україна», має на меті створити потужності з технічного обслуговування, ремонту та виробництва такого обладнання, як танки «Леопард» і самохідні гаубиці «Цезар», які зараз дислокуються в Україні. Цей крок включає плани протягом наступного року налагодити виробництво 155-мм артилерійських снарядів і запасних частин з використанням таких технологій, як 3D-друк, з потенційним розширенням виробництва цілих систем в Україні в майбутньому.

Підпишись на нас:

Станом на 7 червня 2024 року, за словами голови KNDS Філіпа Петітколіна, Україна експлуатувала 386 одиниць техніки KNDS, таких як основні бойові танки Leopard 1 і 2, самохідні гаубиці Caesar і PzH ​​2000, винищувач танків AMX10 RC і САУ Gepard із замовленням додатково на 250 одиниць. Щоб підтримати цю техныку, KNDS співпрацює з українськими фірмами, підписавши листи про наміри з ENMEK щодо центру технічного обслуговування гармат «Цезар» і KZVV щодо виробництва 155-мм снарядів. Український персонал виконуватиме технічне обслуговування Caesar, використовуючи запчастини, доставлені з Франції, що усуває потребу у французьких техніках.

Ця ініціатива узгоджується з більш широкими міжнародними зусиллями щодо зміцнення обороноздатності України, оскільки понад 40 країн взяли участь у Контактній групі з питань оборони України для прискорення надання оборонних ресурсів. Ці країни намітили глобальні виробничі потужності для розширення поставок боєприпасів і обладнання. Франція і Швеція планують подвоїти свої потужності з виробництва боєприпасів і вибухівки до 2025 року і збільшити виробництво пороху до 2026 року. Тим часом Німеччина, Іспанія, Угорщина, Південна Африка та Австралія планують виробляти 700 000 артилерійських снарядів і 10 000 тонн пороху щорічно до 2025 року.

Участь KNDS є частиною ширших міжнародних оборонних інвестицій в Україні. Німецька Rheinmetall підписала протокол про наміри створити в Україні виробництво бронеавтомобілів KF41 Lynx, а норвезька Nammo оголосила про плани ліцензувати виробництво 155-мм снарядів. Ця співпраця спрямована на локалізацію оборонного виробництва та забезпечення спроможності України підтримувати та виробляти важливе військове обладнання.

KF41 Lynx (Джерело зображення: Army Recognition)
KF41 Lynx (Джерело зображення: Army Recognition)

Додаткові етапи розвитку військової промисловості

На додаток до цих інвестицій Франція планує навчити бригаду з 2100 українських солдатів, підтримуючи мету України підготувати 15-20 бригад. Раніше у 2023 році Швеція передала Україні 50 бойових машин піхоти CV90, а пізніше Швеція, Нідерланди та Данія підписали лист про наміри про фінансування та постачання додаткової кількості машин CV90. Данія виділила на це 264 мільйони доларів, а Швеція керуватиме придбанням і доставкою транспортних засобів, вироблених BAE Systems Hägglunds. Ці угоди також передбачають майбутню співпрацю з виробництва та обслуговування CV90 в Україні, що потенційно призведе до спільного виробництва.

У вересні 2023 року французька компанія Arquus у партнерстві з Україною створила ремонтну майстерню, зосереджену на обслуговуванні бронетехніки Véhicules de l’Avant Blindés (VAB) французького виробництва, яка є частиною військової допомоги Франції, яка також включає самохідні гаубиці Caesar 6×6 та Ракети SCALP.

Декілька оборонних компаній заснували дочірні компанії або почали ліцензоване виробництво в Україні для підтримки її оборонної промисловості. Rheinmetall відкрив спільне виробництво з українським державним оборонним підприємством «Укроборонпром» , у тому числі цех з ремонту та виробництва бронетехніки. Rheinmetall планує виробляти різне обладнання, включаючи системи протиповітряної оборони, бронетехніку та боєприпаси, щоб постачати українську армію та оцінити потенційний річний дохід від своєї діяльності в Україні в 2-3 мільярди доларів.

Rheinmetall планує виробляти різне обладнання, включаючи системи протиповітряної оборони, бронетехніку та боєприпаси
Rheinmetall планує виробляти різне обладнання, включаючи системи протиповітряної оборони, бронетехніку та боєприпаси

Європейський Союз відкрив офіс оборонних інновацій у Києві у 2024 році, щоб посилити співпрацю між українською та європейською оборонною промисловістю, з’єднавши європейські стартапи та інноваторів з оборонною промисловістю України. Латвійська Atlas Aerospace відкрила офіс досліджень і розробок, а німецька Quantum Systems відкрила фабрику та центр розробки в Києві у квітні 2024 року.

Northrop Grumman стала першою американською оборонною компанією, яка завершила угоду про спільне виробництво з Україною боєприпасів середнього калібру. Компанія надасть обладнання та дистанційне навчання для місцевої робочої сили, щоб розширити виробництво танкових боєприпасів і 155-мм снарядів.

Данія планує створити в Києві центр оборонної промисловості, який має на меті сприяти співпраці між данськими та українськими оборонними фірмами, який, як очікується, запрацює до кінця року.

Україна також працює над виробництвом та ліцензуванням військової техніки та обладнання з міжнародними компаніями. Бойова машина піхоти Mbombe 6 виробляється за ліцензійною угодою між південноафриканською компанією Paramount Group та українською компанією та перебуває на озброєнні 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади України. Станом на травень 2024 року підтвердженого контракту на повномасштабне виробництво немає, але інтерес залишається високим через можливості автомобіля.

Бойова машина піхоти Mbombe 6
Бойова машина піхоти Mbombe 6

Співпраця поширюється на виробництво стрілецької зброї та боєприпасів. Україна у партнерстві з Чехією локалізувала виробництво гвинтівок CZ BREN 2 і разом із Sellier & Bellot створила завод патронів. Ці гвинтівки під маркою «Січ» уже використовуються ЗСУ.

Крім того, Україна створила потужності для виробництва місцевих версій автомобілів американського виробництва. Було створено оригінальні версії Humvee, бронетранспортера M113 та автомобілів MaxxPro MRAP під марками «Сікач», «Характерник» та «Лис» відповідно, що дозволяє Україні підтримувати стабільні постачання важливої ​​військової техніки та зменшити залежність від зовнішніх джерел.

Cтворені українські версії автомобілів Humvee, БТР M113 і MaxxPro MRAP
Cтворені українські версії автомобілів Humvee, БТР M113 і MaxxPro MRAP

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: