Російські військові прибули до Нігеру з власним ППО та транспортними засобами

Підпишись на нас:

Відхід французьких і американських військ з Нігеру створює можливість для росіян замінити їх. Росіяни прагнуть протидіяти Заходу та зменшити його вплив у Сахелі, Західній Африці та інших частинах африканського континенту. Французи, природно, першими зіткнулися з труднощами в Сахелі.

Подробиці

Вихід французької армії із Малі, Буркіна-Фасо та Нігеру був зустрінутий Парижем з гнівом по відношенню до Москви, яку вважали справжнім архітектором виходу Франції з Сахелю. До такої міри, що суперництво між Москвою та Парижем спонукало президента Франції Еммануеля Макрона припустити, що війська НАТО можуть бути направлені в Україну для боротьби з російськими силами. Така заява є одночасно серйозною та відчайдушною.

У Нігері російська присутність не така щільна, як у сусідньому Малі, де російська група Вагнера фактично є продовженням малийської армії. Однак Москва продовжує вмовляти Нігер збільшити присутність там своїх військ. 4 травня 2024 року в Нігері приземлився третій російський вантажний рейс із військовою технікою та інструкторами. Рейс також привіз гуманітарну допомогу, яку влада Нігеру назвала «проривом у двосторонньому співробітництві, спрямованому на зміцнення військового потенціалу Нігеру, одночасно задовольняючи нагальні потреби його населення в предметах першої необхідності».

На початку квітня перша партія російської військової техніки та інструкторів прибула до Ніамея з системою протиповітряної оборони, яку Нігер хоче використовувати для контролю свого повітряного простору.

На початку травня стався дивний перехід, коли російські війська увійшли на базу 101 неподалік від міжнародного аеропорту, де вже дислокувалися американські солдати. Міністр оборони США Ллойд Остін заявив ЗМІ, що сили були розподілені по окремих секціях бази, наполягаючи, що це несерйозно.

Ця ситуація є особливо делікатною для Сполучених Штатів, оскільки вони активно обговорюють виведення понад 1000 американських солдатів з Нігеру, в тому числі з бази безпілотників поблизу Агадеса, після напруженості з нігерійською хунтою, яка денонсувала існуючу угоду про військову співпрацю та оголосила американську присутність як “незаконну”.

Зі свого боку, Москва ухиляється від інформації про свою присутність на 101 авіабазі. Речник Кремля Дмитро Пєсков розповів про розвиток відносин Росії з кількома африканськими країнами, не підтвердивши і не спростувавши присутність Росії в Ніамеї. Ця складна ситуація відображає геополітичні ставки в регіоні та викликає питання про майбутнє військових відносин між США, Росією та африканськими країнами.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: