Китай провів перше випробування міжконтинентальної балістичної ракети DF-41: може нести до 10 ядерних боєголовок

У середу, 25 вересня, Китай публічно визнав успішний запуск міжконтинентальної балістичної ракети (МБР) у Тихий океан, безпрецедентну подію, яка викликає міжнародне занепокоєння. Ракета з фіктивною боєголовкою, ймовірно, DF-41, була запущена ракетними силами Народно-визвольної армії о 8:44 ранку за пекінським часом. У Міноборони Китаю підкреслили, що це випробування є частиною звичайних щорічних навчань і не спрямоване проти якоїсь конкретної країни.

Підпишись на нас:

DF-41 (Dong Feng-41) — це китайська міжконтинентальна балистична ракета, яка відома своєю максимальною дальністю стрільби від 12 000 до 15 000 кілометрів, що робить її ракетою Китаю з найбільшою дальністю дії. Оснащена триступеневим твердопаливним двигуном, ракета може нести до 10 ядерних боєголовок незалежного націлювання (MIRV), що дозволяє їй вражати кілька цілей одночасно. Вона використовує інерціальну систему наведення з зоряними або супутниковими оновленнями та має орієнтовну вірогідну кругову помилку (CEP) приблизно 100 метрів.

Розроблена Китайською академією технологій ракет-носіїв (CALT), DF-41 почала тестуватися в 2012 році, продемонструвавши здатність нести MIRVs. Обмежене виробництво розпочалося в 2019 році, і 16 пускових установок були представлені під час параду з нагоди 70-ї річниці Китаю. Ця ракета є частиною поточної модернізації Китаєм свого потенціалу ядерного стримування, спрямованого на протидію прогресу в системах протиракетної оборони та підтримку надійного ударного потенціалу у відповідь.

Аналітики зазначають, що Китай зазвичай проводить подібні випробування у власному повітряному просторі, що робить цю подію особливо примітною. Анкіт Панда, експерт Фонду Карнегі за міжнародний мир, прокоментував, що це випробування може відображати зусилля Китаю з ядерної модернізації, особливо у відповідь на вдосконалення протиракетної оборони США та посилених систем спостереження.

Згідно із заявою Міноборони, ракета “приземлилася у заздалегідь визначених морських районах”, підтверджуючи, що випробування досягли поставлених цілей. У міністерстві також зазначили, що зацікавлені країни були повідомлені заздалегідь. Ці навчання мали на меті перевірити характеристики зброї, а також рівень підготовки залучених військ. Востаннє Китай запустив МБР повного радіусу дії під час запуску ракети DF-5 у травні 1980 року.

У травні 2023 року витік американської розвідки показав, що Китай успішно випробував нову балістичну ракету середньої дальності (БРСМ), позначену як DF-27. Ця ракета, згідно з секретним звітом розвідки США, опублікованим у 2023 році, нібито була випробувана 25 лютого та подолала 2100 кілометрів за 12 хвилин. Незважаючи на те, що Міністерство оборони США не підтвердило достовірність цього звіту, воно припускає, що DF-27 може мати радіус дії від 5000 до 8000 кілометрів, здатний досягати таких віддалених цілей, як Гуам, Аляска або деякі частини Австралії.

Китай провів випробувальний запуск міжконтинентальної балістичної ракети (МБР), ймовірно, DF-41, здатної подолати приблизно 12 000 кілометрів (Джерело фото: Duan Dang )
Китай провів випробувальний запуск міжконтинентальної балістичної ракети (МБР), ймовірно, DF-41, здатної подолати приблизно 12 000 кілометрів (Джерело фото: Duan Dang )

Цей тест ілюструє стратегічну військову модернізацію Китаю, яка включає розширення його ядерного арсеналу. У 2023 році Пентагон повідомив, що Китай володіє понад 500 діючими ядерними боєголовками, і очікується, що до 2030 року їх кількість перевищить 1000. Тим часом Китай будує сотні шахтних установок для міжконтинентальних балистичних ракет наземного базування. Це збільшення ядерного потенціалу Китаю контрастує з арсеналами Сполучених Штатів і Росії, кожен з яких має понад 1700 розгорнутих боєголовок.

Незважаючи на таке нарощування, Китай підтвердив свою прихильність політиці «невикористання першим» щодо ядерної зброї, а його арсенал знаходиться під виключним контролем Центральної військової комісії на чолі з президентом Сі Цзіньпіном. Проте напруга залишається високою, особливо з Тайванем, який повідомив про посилення китайської військової діяльності навколо острова. Міністерство оборони Тайваню підтвердило виявлення 23 китайських військових літаків, що діяли поблизу його території в той же день, коли було проведено випробування ракети.

Це випробування відбувається в контексті активізації військової діяльності в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, де Китай та інші регіональні гравці, такі як Північна Корея, продовжують свої ракетні випробування. У вересні Північна Корея запустила кілька балістичних ракет малої дальності в бік Японського моря, що ще більше посилило напруженість у регіоні.

Китайська Народна Республіка створює та розгортає складний і сучасний ракетний арсенал, хоча цей процес залишається оповитим таємницею через навмисну ​​двозначність і відмову Пекіна дотримуватися угод про контроль над озброєннями чи прозорість. Китайські ракети відіграють центральну роль у нових доктринах протидії доступу/відмови в зоні (A2/AD), поєднуючи балістичні та крилаті ракети, що запускаються з повітря, землі та моря, щоб націлити на військові активи США та союзників в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. Китай також розробляє декілька передових засобів, таких як маневрені протикорабельні балістичні ракети, багаторазові ракети з незалежним націлюванням (MIRV) і гіперзвукові плануючі апарати.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: