Експерт рекомендує знищувати системи ТОС-1А до того, як вони досягнуть зони бойових дій в Україні

Підпишись на нас:

Після нещодавньої поставки ТОС-1А «Солнцепек» російським ВДВ експерт із оборони США закликав починати знищувати важку вогнеметну систему «Солнцепек» до того, як вона досягне запланованого місця дислокації.

Про що йде мова

З початку українського конфлікту Росія використовує в Україні термобаричні ракетні установки. 3 березня Міноборони Росії оголосило , що їхні десантні частини тепер оснащені грізним ТОС-1А Солнцепек.

У міністерстві назвали «Солнцепек» зброєю, яка «викликає паніку», додавши, що їхні десантники, які прямують в Україну, використовуватимуть цю артилерійську систему. У Москві заявили, що це «вперше», коли їхні ВДВ озброєні «важким вогнеметом».

Один російський полковник сказав військам, що вони отримали страшну зброю, яка не має аналогів у колективних західних арсеналах і викликає страх у ворогів Росії.

“Впевнений, їхнє вміле використання наблизить нашу перемогу”, – додав він.

Російські термобаричні системи ТОС-1 також застосовуються в центральній частині Бахмута, де російські та українські війська вели тривалий і напружений бій. У мережі поширилося відео, яке демонструє спуск термобаричних боєприпасів в Бахмуті.

Роб Лі, старший науковий співробітник Інституту досліджень зовнішньої політики, поділився кадрами в Twitter, на яких зафіксовано точний момент, коли ракети торкнулися землі, що призвело до масштабних пошкоджень і масового спалаху.

4 квітня журналістка Джулія Девіс опублікувала в Твіттері трансляцію російських державних ЗМІ, в якій піднімалася тема термобаричної зброї.

Під час розмови, зосередженої на бомбардуванні важливих міст України, Володимир Соловйов, телеведучий і пропагандист Кремля, наполягав на продовженні використання термобаричної зброї та вимагав нових кровопролить і руйнувань.

Система озброєння «Солнцепек» стала критично важливим елементом операцій російських військ в Україні, яка переважно використовується для зосередженого нападу на українські сили.

Це одна з причин, чому американські військові експерти висловлюють занепокоєння щодо потенціалу системи завдати значної шкоди на полі бою, якщо її розгорнути проти України.

Девід Хемблінг, американський експерт з оборони, припускає , що найкращий спосіб перемогти цю систему зброї — це швидко виявити їх місцезнаходження та вивести зі строю пускові установки, перш ніж вони спрацюють.

Хемблінг додав, що російське важке вогнеметне озброєння «Солнцепек» є дуже потужним і вирішальним у російській армії. Експерт також висловив побоювання щодо масштабів шкоди, яку ця система озброєння може завдати українській інфраструктурі.

Крім того, російське міністерство оборони також зазначило, що TOS-1A має руйнівний вплив, включаючи руйнування інфраструктури та потенціал значних пошкоджень внутрішніх органів і спалахових опіків, що в кінцевому підсумку призводить до смерті тих, хто піддається опроміненню.

Що робить російські термобаричні ракетні установки такими небезпечними

ТОС-1 або ТОС-1А — реактивна система залпового вогню з 30 або 24 стволами, оснащена термобаричними боєголовками. Він створювався для ураження військ і сил на укріплених позиціях, легкоброньованої техніки і транспорту на відкритих місцевостях.

Російські важкі вогнемети

Підполковник Дж. С. Содхі (у відставці), колишній офіцер індійської армії, пояснив, що термобарична РСЗВ-бомба використовує кисень з навколишньої атмосфери, щоб створити надзвичайно високотемпературний вибух, таким чином створюючи своєрідний вакуум.

Содхі сказав EurAsian Times, що ця зброя є «дуже небезпечною», оскільки початковий заряд вибухової речовини детонує при зіткненні з ціллю, змушуючи паливний контейнер розсіюватися разом із навколишнім киснем і знищувати все, що знаходиться поблизу.

«Ці вибухові хвилі термобаричної зброї діють довше, ніж вибухові хвилі звичайної вибухової речовини», — додав він.

Ціль цієї зброї — завдати шкоди будівлям, інфраструктурі та особовому складу противника.

Військові СРСР і Росії використовували зброю ТОС-1А в таких конфліктах, як Афганістан, Чечня та нещодавно в Україні з початку повномасштабної війни в лютому 2022 року. Крім того, США також використовували термобаричну зброю в 1960-х роках. .

«Хоча Конвенція Організації Об’єднаних Націй забороняє такі бомби, але саме США, Росія, Китай і Велика Британія, володіють такими бомбами», — підкреслив офіцер індійської армії у відставці.

Через їх невибірковість і обмеженість контролю, удари, нанесені термобаричною зброєю, призводять до жертв серед цивільного населення.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Актуальна стрічка новин: