У нетверезих водіїв автомобіль конфіскують для потреб ЗСУ: пояснення ініціативи

Підпишись на нас:

З 24 лютого 2022 року інспектори поліції зафіксували 155 тис. правопорушень за участю п’яних водіїв. Через п‘яне водіння сталося 909 аварій, з них 93 смертельні, травмовано 1 180 громадяни. 

Ще з початку повномасштабного вторгнення було запропоновано конфісковувати в нетверезих водіїв їх транспортні засоби на користь Збройних Сил України. Але дана процедура немає законних підстав. 

Відомо, що уряд Латвії створив на законодавчому рівні норми передачі конфіскованих авто на користь української армії.

Зараз на сайті Верховної Ради зареєстровано законопроєкт № 9076, що пропонує конфіскувати авто в п’яного водія після другої поїздки у нетверезому вигляді.

Що пропонують змінити

Новий законопроєкт № 9076 пропонує вести зміни до статі 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Ініціатор проєкту пропонує збільшити штраф за перше правопорушення з 17 тис. грн до 34 тис. грн. У разі другого правопорушення пропонується передавати документи до суду, щоб суд, згідно змін статті 130, конфіскував у правопорушника автомобіль на користь Збройних Сил України.

Таким чином водії будуть матимуть більше мотивації дотримуватися ПДР, а у разі правопорушення автопарк ЗСУ буде оновлюватися. Вилучення буде стосуватися лише тих транспортних засобів, що належать водієві. Якщо п’яний водій спійманий на авто, що належить сім’ї, знайомому чи позичене – вилучення не буде.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: