Чи потрібно давати посвідчення водія поліцейському в руки: відповідь від експертів

Підпишись на нас:

Існує безліч нюансів при спілкуванні з інспектором поліції. Знаючи ці особливості, водій може уникнути неприємних ситуацій.

Якщо вас зупинила поліція та вимагає надати документи, то вам не потрібно передавати їх в руки інспектору. Водій зобов’язаний їх лише пред’явити.

Поширеною ситуацією є передавання документів поліцейському в руки. Після цього інспектор йде з ними до службового автомобіля, а водій мусить чекати та просити повернути йому його посвідчення.

У Законі «Про дорожній рух» та Правил дорожнього руху йдеться, що на вимогу працівника поліції водій зобов’язаний пред’явити документи на право керування. Водій має показати документи так, щоб поліціянт міг прочитати та зафіксувати дані з цих документів.

Ніде не йдеться мова про передавання документа в руки. Навіть рядок «у спосіб, який дає можливість прочитати та зафіксувати дані» не має тлумачитися, як обов’язкову передачу посвідчення в руки.

Тому наголошуємо, що інспектору можна показати документи таким чином, щоб він зафіксував всі дані, а потім водій поклав посвідчення назад на місце. 

Але якщо все ж таки ви віддали поліцейському свій документ, то він має право тримати їх в своїх руках допоки не збере всю інформацію.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Актуальна стрічка новин: