В Україні пропонують пом’якшити покарання за втрату бойової техніки та дезертирство

Підпишись на нас:

За втрату військової техніки в Україні передбачено кримінальну відповідальність. Альтернативних видів покарання не існує. Зокрема, не береться до уваги, за яких умов та обставин військовий був змушений покинути чи втратити одиницю техніки.

Такі не досить гнучкі рішення можуть призвести до ряду негативних наслідків. Кількість випадків із втратою бойової техніки зростає. Отже, стає менше можливостей для участі досвідчених військових зі знаннями щодо експлуатації таких машин в боротьбі з окупантами. Треба зазначити і про ризик позбавлення волі на термін від 5 до 15 років за втрату літака. Такі жорсткі покарання вкрай негативно впливають на моральний та психологічний стан військовослужбовців.

До Парламенту був скерований законопроєкт, на меті якого є послаблення кримінальної відповідальності для військових та внесення змін до статей 415-417 КК України. Було запропоновано ухвалити цей проєкт 31 серпня. Його ініціатором є комітет з питань правоохоронної діяльності. В тексті пояснювальної записки також зазначалися два види альтернативного покарання в залежності від тяжкості наслідків та матеріальної шкоди.

Якщо не ухвалити запропонований законопроєкт, військові будуть масово отримувати реальні терміни ув’язнення. Це можна побачити навіть на прикладі засідань в грудні 2022 року, коли 99% обвинувачених отримали терміни ув’язнення: залишення військової частини, місця служби та поля бою, дезертирство, відмову діяти зброєю, непокору і невиконання бойових завдань.

Законопроєкт передбачає альтернативні покарання. Таким є службове обмеження, проте бійця буде можливість залишити на службі, а не повністю втрачати, відправивши до в’язниці.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: