Ізраїль використав власну ракету Rampage для удару по іранській базі: знищили російську систему ППО С-300

Підпишись на нас:

У нічному ударі 18 квітня 2024 року Ізраїль розгорнув ракету класу «повітря-земля» «Rampage» для націлювання на іранську військову базу поблизу Ісфахана, згідно з повідомленням єврейських ЗМІ, цитованим Times of Israel. Цю 4,7-метрову ракету, здатну розвивати надзвукову швидкість, важко виявити та перехопити системами протиповітряної оборони, включно з російськими системами, наявними у Ірану.

Подробиці

Удар був нанесений у відповідь на атаку Ірану по Ізраїлю минулого тижня, у якій було задіяно близько 300 безпілотних літальних апаратів, крилатих і балістичних ракет. Супутникові зображення, зроблені після удару, показують значні пошкодження іранської бази, підкреслюючи точність удару та здатність Ізраїлю обійти та нейтралізувати оборонні заходи Ірану.

Розроблена Israeli Military Industries Systems і Israeli Aerospace Industries, ракета “Rampage” була представлена у 2018 році. Вона створена для проникнення та знищення добре захищених місць, таких як бункери, її стелс-функції мінімізують виявлення радарами, що робить її дуже ефективною проти передових систем ППО.

Rampage — це високоточна ударна зброя великої дальності, яка підходить для операцій при будь-якій погоді та сценаріїв із високим рівнем виживання. Вона працює автономно з можливістю «вистрілив і забув». Літак може нести до чотирьох подібних ракет. Її технічні характеристики включають вибухову осколкову боєголовку або боєголовку загального призначення з 10-метровою круговою похибкою з ймовірною точністю та швидкістю удару 350-550 метрів на секунду. Ракета підтримує інтеграцію з різними літальними апаратами, як автономно, так і через систему бортової електроніки, і забезпечує передачу відео через інтерфейс RS-170 і бездротовий зв’язок.

Типовими цілями Rampage є бази ВПС, диспетчерські вежі, склади боєприпасів, бункери, засоби протиповітряної оборони, центри логістики, інфраструктура зв’язку та командні пункти. Завдяки вазі приблизно 570 кг, довжині 4,7 метра та діаметру 306 мм Rampage пропонує економічне рішення для точних ударів на великій відстані.

На відео, опублікованому в неділю вранці в соц. мережі X Фардадом Фархзадом, кореспондентом опозиційного сайту Iran International, видно значні пошкодження систем ППО на місці. База Шикарі розташована неподалік від міжнародного аеропорту міста. Потенційні цілі на цій базі включають бункери, авіаційні ангари та системи протиповітряної оборони, що складаються з пускових установок і радарів, повідомляє дослідно-освітній центр Alma. В Ісфахані також розташовані інші військові об’єкти, зокрема підземна база для балістичних ракет на північному заході міста.

За даними лондонської арабомовної газети Asharq Al-Awsat, атакована база є одним із найважливіших центрів іранських ВПС і містить найсучасніші винищувачі в арсеналі. Сайт, пов’язаний з розвідкою Корпусу вартових іранської революції, повідомляє, що база, відома як Шахід Бабаї, є “серцем ВПС Ірану” і включає 17 авіабаз. На базі розміщуються три винищувальні ескадрильї і дві навчальні ескадрильї ВПС Ірану, включаючи літаки F-7, F-14 і Су-24.

База розташована на північний схід від Ісфахана, приблизно в 12 милях від ядерного дослідницького реактора та індустріальних парків, пов’язаних з іранським оборонним закладом і базою безпілотників Бадр на південному сході Ісфахана. Вона також розташована за 75 миль від заводу зі збагачення урану в Натанзі, за 175 миль від важководного ядерного реактора в Аракі та приблизно за 155 миль від підземного заводу зі збагачення урану у Фордо, який заритий під горами міста Кум.

Між тим, міністр закордонних справ Ірану применшив інцидент, порівнявши ізраїльські безпілотники з «іграшками». Іран наполягає, що в атаці на Ісфахан брали участь лише три невеликі безпілотники, а не ракети. Ізраїльський мовник Kan підкреслив, що “The Rampage” було ідентифіковано за фотографіями та розміром пошкоджень. Це сталося після заяв The New York Times з посиланням на неназваних офіційних осіб, що вибір цієї передової зброї мав на меті змусити Іран переглянути рішення перед наступним прямим нападом на Ізраїль.

Американські ЗМІ повідомили, що ізраїльські безпілотники націлилися та пошкодили критичні елементи інфраструктури протиповітряної оборони Ірану, зокрема вразивши батарею ЗРК С-300 ПМУ2 та пов’язані з ним радари 30N6E.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Актуальна стрічка новин: