«Коробка» на колесах: як виглядав перший експериментальний ЗАЗ «Вогник»

Підпишись на нас:

Про рідкісні та унікальні автомобілі мало говорять, але це не зменшує їх вагомість в історії автомобілебудування. Днями в мережі з’явились світлини рідкісного прототипа «Запорожця”.

Вперше експеримент по створенню нової моделі будо проведено в 1958 році. Тоді на базі Науково-дослідного інституту НАМІ спільно з інженерами заводу “Комунар” було створено макет повнопривідної міні-вантажівки, що отримала назву “Вогник”.

«Коробка» на колесах: як виглядав перший експериментальний ЗАЗ «Вогник»

Такий автомобіль був дуже габаритним для міста, а тому його розробляли для їзди по сільській місцевості. Машина мала високу прохідність по всіх видах ґрунту, за винятком боліт та снігу завглибшки 20-25 сантиметрів. «Вогник» міг навіть конкрувати з Москвичем-410 чи ГАЗ-69.

Інженери розробили автівку таким чином, що вона хоч і могла долати будь-яку місцевість, але була не важка. Її вага в 750 кг дозволяла витягти автомобіль двом людям, якщо той десь застряг.

«Коробка» на колесах: як виглядав перший експериментальний ЗАЗ «Вогник»

Після тестування експериментальний зразок передали до Запорізького автомобілебудівного заводу, який додатково доопрацював автомобіль. Але незважаючи на всі старання автомобіль так і не став серійним, однак робота не була марною, адже деякі напрацювання використовувалися у ЗАЗ-969.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Актуальна стрічка новин: