Hyundai представляє танк K2 Black Panther: вважається одним з найдосконаліших у світі

Південнокорейська компанія Hyundai Rotem продемонструвала свій основний бойовий танк K2 Black Panther на виставці Black Sea Defense and Aerospace 2024 у Бухаресті, Румунія, яка проходила з 22 по 24 травня. Демонстрація відбулася минулого тижня на військовому полігоні поблизу Галац. Міністерство національної оборони Румунії планує придбати нові основні бойові танки для шести батальйонів загальною чисельністю понад 300 танків для заміни застарілих радянських танків TR-85 і T-55.

Підпишись на нас:

Пропозиція Hyundai Rotem включає передачу технологій і співпрацю з місцевою промисловістю, потенційно залучаючи часткову участь румунської оборонної промисловості у виробництві та обслуговуванні танків протягом життєвого циклу. Конкретні деталі південнокорейської пропозиції публічно не розголошуються.

K2 Black Panther — це високотехнологічний танк третього покоління, який викликав значний інтерес, як усередині країни, так і за кордоном. Розроблений Hyundai Rotem, K2 Black Panther є частиною бронетанкових сил Південної Кореї з 2014 року. Він призначений для заміни старих танків, таких як M48 Patton, в армії Республіки Корея (RoKA). Має сучасне озброєння, яке включає:

  • 120-мм гладкоствольну гармату L/55;
  • спарений з нею 7,62-мм кулемет;
  • 12 баштових димових гранатометів;
  • 12,7-мм кулемет на башті.

Цей танк відзначається своєю вогневою міццю, мобільністю та технологіями захисту.

Південнокорейська Адміністрація оборонних закупівель (DAPA) схвалила запит на серійне виробництво четвертої партії ОБТ K2. Бюджет цього проекту, який розрахований на 2024-2028 роки, становить приблизно 1,46 мільярда доларів США. Хоча точна кількість танків, які будуть виготовлені в цій партії, не розголошується, очікується, що додаткові одиниці підвищать здатність мобільного корпусу виконувати наступальні маневри. Історично склалося так, що Південна Корея замовила близько 260 танків K2 у перших трьох виробничих партіях, а потенційна загальна потреба може сягнути приблизно 600 одиниць.

Основне озброєння K2 Black Panther складається з німецької 120-мм гладкоствольної гармати Rheinmetall L/55, виготовленої за ліцензією в Південній Кореї. Гармата оснащена автоматом заряджання, що забезпечує заряджання снарядів на ходу, навіть на нерівних поверхнях. 120-міліметрова гармата може робити близько 10 пострілів на хвилину, а із загальним запасом 40 різних пострілів «Чорна пантера» може підтримувати вогонь майже три хвилини, перш ніж знадобиться поповнення. Всього в автоматі заряджання зберігається 16 снарядів, а в корпусі – 24 снаряди.

K2 може стріляти широким спектром боєприпасів, включаючи розроблені та вдосконалені вольфрамові APFSDS пенетратори кінетичної енергії та багатоцільові снаряди HEAT з хімічною енергією, подібні до американського M830A1 HEAT MP-T, які ефективні проти особового складу, неброньованих і легкоброньованих транспортних засобів, а також з низько літаючих вертольотів. Зліва від основного озброєння встановлено 7,62-мм спарений кулемет, у верхній правій частині башти — 12,7-мм великокаліберний кулемет К-6. Гранатомети Visual and Infrared Screening Smoke (VIRSS), встановлені з кожного боку в передній частині башти, доповнюють оборонні можливості «Чорної пантери».

Компонування ОБТ К2 звичайне:

  • відділення водія спереду;
  • бойове відділення по центру;
  • двигун і трансмісія позаду.

Броня «Чорної Пантери» складається з невідомого типу композитної броні та системи активного захисту, що використовує блоки вибухової реактивної броні. K2 має екіпаж з трьох осіб з водієм у передній центральній частині корпусу та командиром і навідником у вежі. Системи захисту K2 включають радарну систему міліметрового діапазону, встановлену на башті, яка використовується як система попередження про наближення ракет (MAWS). Комп’ютер танка може тріангулювати снаряди, що налітають, негайно попереджати екіпаж машини та запускати гранати VIRSS, ефективно блокуючи оптичні, інфрачервоні та радарні ознаки. Після радарна система також відстежуватиме та націлюватиметься на прилітні ракети. K2 також має приймач радіолокаційних попереджень (RWR) і систему радіолокаційних перешкод. Чотири приймачі попереджують про лазерне наведення (LWR) і сповіщають екіпаж, якщо машина потрапила в ціль, а комп’ютер може запускати гранати VIRSS у напрямку променя.

K2 Black Panther оснащений ліцензійним німецьким дизельним двигуном MTU 883 і трансмісією Renk. Двигун видає 1500 к.с. і забезпечує співвідношення потужності до ваги 27,3 к.с./т. Повністю автоматична коробка передач включає п’ять передач вперед і три передачі назад. K2 може розвивати максимальну швидкість 70 км/год на грунтових дорогах і підтримувати швидкість до 48 км/год на бездоріжжі. Він може розганятися від 0 до 32 км/год за 7 секунд і може долати 60-градусні схили та вертикальні перешкоди висотою 1,3 метра. Система підвіски під назвою In-arm Suspension Unit (ISU) дозволяє індивідуально керувати кожним компонентом гусениці, дозволяючи танку нахилитися вперед, щоб основне озброєння могло бути націлене на кут до -10º.

K2 Black Panther оснащена вдосконаленою системою керування вогнем (FCS), пов’язаною з радіолокаційною системою міліметрового діапазону, розміщеною на лобовій дузі башти, а також традиційним лазерним далекоміром і датчиком бокового вітру. Система здатна працювати в режимі «прив’язки», захоплюючи та супроводжуючи конкретні цілі на відстані до 9,8 км за допомогою теплооптики. Це дозволяє екіпажу вести точний вогонь під час руху та ефективно вражати низьколітаючу авіацію. У навідника є основний приціл навідника (KGPS), а командир отримав панорамний приціл командира (KCPS), що дозволяє йому перекривати елементи керування навідника. K2 Black Panther оснащений системою колективного ядерного, біологічного та хімічного захисту (NBC). Боєприпасний відсік має продувну панель для захисту екіпажу від вибухів боєприпасів, а система автоматичного пожежогасіння виявляє та гасить внутрішні пожежі. Атмосферні датчики сповіщають екіпаж, якщо танк потрапляє в небезпечне середовище. K2 може перетинати річки глибиною до 5 метрів за допомогою системи трубки, яка також служить бойовою рубкою для командира танка. Для підготовки системи потрібно приблизно 30 хвилин. Башта стає водонепроникною під час переходу вбрід, а шасі може вбрати 500 галонів води, щоб запобігти надмірній плавучості, утримуючи гусениці міцно на землі. Танк може перейти в боєздатний стан, щойно спливе на поверхню.

K2 Black Panther, розроблений компанією Hyundai Rotem, створений для забезпечення чудових характеристик із розширеними функціями, такими як покращена система підвіски, передові системи керування вогнем і низка сучасних засобів захисту. Цей танк вважається одним з найдосконаліших у світі, з різними версіями, розробленими для конкретних операційних потреб і умов. Поширення K2 у різних країнах підкреслює стратегічний підхід Hyundai Rotem до розширення своєї присутності на ринку та впливу в глобальній оборонній промисловості.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: