Британська армія вперше розгорнула найсучасніші гаубиці Archer 8×8 в польових умовах

Під час навчань SCORPION LONGBOW у липні 2024 року 19-й полк Королівської артилерії британської армії вперше в Сполученому Королівстві розгорнув нову артилерійську самохідну гаубицю 8x8 ARCHER. 

Підпишись на нас:

Придбання британською армією артилерійської самохідної гаубиці ARCHER 8×8 у Швеції було завершено у 2023 році як швидку закупівлю для заміни 32 гусеничних самохідних гаубиць AS90, які Великобританія відправила в Україну. Угода передбачала закупівлю 14 мобільних гаубиць ARCHER 6×6, які повинні бути повністю готові до квітня 2024 року. Перші одиниці прибули до Великобританії в жовтні 2023 року. Через передачу в Україну гаубиць AS90, Британії потрібно було забезпечити дотримання бсвоїх зобов’язань перед НАТО та оперативну готовність. Це проміжне рішення спрямоване на усунення розриву в артилерійських можливостях до появи платформи Mobile Fires, довгострокової заміни, яку буде доставлено пізніше.

Контракт був узгоджений між британською оборонною технікою та підтримкою (DE&S) та урядом Швеції. Загальна сума угоди публічно не уточнюється, але закупівля включає 14 артилерійських систем разом із матеріально-технічним забезпеченням, боєприпасами та навчальними пакетами.

Система ARCHER, розроблена компанією BAE Systems Bofors, може похвалитися значним збільшенням дальності в порівнянні з AS90: боєприпаси збільшеної дальності дозволяють ARCHER здійснювати постріл на відстань до 50 кілометрів — це вдвічі більше, ніж у AS90 (25 кілометрів).

ARCHER — найсучасніша самохідна гаубиця, оснащена 155-мм гарматою L52, встановлена ​​на шасі підвищеної прохідності Volvo 6х6. Вона пропонує низку технічних удосконалень, у тому числі здатність вражати цілі на відстані до 30 кілометрів звичайними снарядами та понад 40 кілометрів за допомогою базових боєприпасів. Завдяки високоточним боєприпасам, таким як снаряд Екскалібур, ARCHER може точно вражати цілі на відстані до 60 кілометрів. Він має повністю автоматизовану систему заряджання, яка дозволяє вистрілити трьома снарядами всього за 15 секунд і підтримувати високу скорострільність. Система може вмістити 21 снаряд, готовий до стрільби, без необхідності ручного перезаряджання.

ARCHER управляється мінімальною командою з трьох-чотирьох осіб у броньованій кабіні, що забезпечує захист від вогню зі стрілецької зброї та осколків. Його колесне шасі забезпечує чудову мобільність, дозволяючи швидко переміщувати систему на різних місцевостях. Можливість системи «стріляти і їхати» покращує її здатність уникати контрбатарейного вогню.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: