BYD може випустити в Україні «Запорожець», який стане найдешевшим електромобілем в Європі

Підпишись на нас:

BYD готується до експансії в країни ЄС. Про це свідчить намір китайської компанії інвестувати гроші в розвиток автозаводу Ford, розташованому в Німеччині. Але цей проект приховує один важливий недолік. Вартість послуг інженерів та інших фахівців у Німеччині суттєво вища, ніж в нашій країні. Тобто, локалізуючи виробництво на німецькому автозаводі, автомобілі можуть втратити одну зі своїх головних переваг: низьку ціну.

Чому Україна

У зв’язку з цим можна припустити, що BYD у найближчому майбутньому налагодить збирання автомобілів на території України. Крім того, з України простіше доставляти автомобілі до Європи, ніж із Китаю. У цьому ключі виглядає перспективною співпраця із Запорізьким автозаводом, який має достатні виробничі потужності для запуску масового складання машин.

BYD може випустити в Україні «Запорожець»

Співпраця з українським підприємством може спричинити відродження марки ЗАЗ. Це рішення дозволить китайській марці розділити між собою різні напрямки діяльності. Зараз BYD виробляє не тільки автомобілі з ДВС, а й гібридні моделі, електрокари та акумулятори, у тому числі й для сторонніх виробників. Китайська компанія має як бюджетні, так і дорогі автомобілі. Машини першого типу можливо переведуть під марку ЗАЗ. А з огляду на те, що в Європі високим попитом користуються електричні автомобілі, під українським брендом можуть налагодити виробництво дешевих електрокарів.

Особливості моделі

В результаті, протягом кількох найближчих років у продаж може надійти новий ЗАЗ-965 «Запорожець» 2023-2024, рендери якого вже представив вітчизняний дизайнер. Ця модель стане повним аналогом BYD e2 і одним із перших автомобілів, які китайська марка почне постачати на європейський ринок. Тобто, новий ЗАЗ-965 стане електричним хетчбеком початкового рівня. Поки що складно припустити, у скільки оцінять цю модель. У Китаї за BYD e2 просять близько $13 000 у перерахунку за поточним курсом. Локалізація виробництва автомобіля на Запорізькому автозаводі не має призвести до різкого подорожчання. Причина криється в особливостях українського законодавства, яке не передбачає мита за імпорт електрокарів. Тому навіть за мінімальної локалізації виробництва (так званого «викруткового» збирання з готових машинокомплектів) ціна на новий «Запорожець» може зрости приблизно до $21 000 у перерахунку за курсом. У результаті представлена модель стане одним із найдешевших (якщо не самим) електрокарів із тих, що продаються на європейському ринку.

BYD може випустити в Україні «Запорожець»

Повна уніфікація українського та китайського автомобілів має кілька цілей. По-перше, це допоможе прискорити запуск локального виробництва електрокара на території Запорізького автозаводу. По-друге, це рішення дозволить скоротити витрати на складання, оскільки BYD не доведеться допрацьовувати автомобіль: компанія зможе зосередитися лише на модернізації конвеєра. По-третє, цей крок виправданий ще й бажанням зменшити ризики. BYD насправді випустить на європейський ринок новий автомобіль, незнайомий місцевим споживачам. Тобто є високий ризик того, що китайсько-український електрокар продаватиметься слабо.

BYD може випустити в Україні «Запорожець»

Новий хетчбек ЗАЗ-965 “Запорожець” 2023-2024, ймовірно, буде представлений лише в одній модифікації. Автомобіль оснастять переднім електродвигуном, який розвиває до 95 к.с. корисної потужності та 180 Н*м. Габарити нового «Запорожця» становитимуть 4240х1760х1530 мм, а відстань між колісними осями – 2610 мм. У комплекті із представленою моделлю запропонують акумулятор BYD ємністю 33,2 кВт*год. Такого показника достатньо для того, щоб автомобіль міг проїжджати до 301 км шляху. Важлива особливість акумулятора полягає в тому, що він підтримує технологію швидкої зарядки від 30% до 80% за 30 хвилин. Цього запасу енергії достатньо для здійснення щоденних поїздок європейськими містами.

BYD може випустити в Україні «Запорожець»

Незважаючи на заявлені розміри, всередині нового «Запорожця» буде комфортно, як спереду, так і ззаду. Це обумовлено великою відстанню між колісними осями. Тобто новий «Запорожець» цілком здатний скласти конкуренцію Honda e, яка, наприклад, у Німеччині вже не один рік входить до списку бестселерів.

BYD може випустити в Україні «Запорожець»

Ще один важливий плюс нового «Запорожця» у конструктивних особливостях. Автомобіль буде заснований на стандартній для сучасних хетчбеків підвісці. При цьому українська новинка під підлогою розмістить плоский акумулятор. Таке розташування змістить центр тяжіння донизу, що зробить автомобіль більш стійким. Тому він зможе якісно та точно проходити повороти, у тому числі і на високій швидкості.

Окрім того, українська новинка запозичить у китайського прототипу все обладнання. В результаті «Запорожець» стане одним із найтехнологічніших автомобілів серед тих, які збираються в країнах колишнього СНД. Українська новинка отримає 10,1-дюймовий монітор, кут нахилу якого можна регулювати. На цей екран буде виведено керування практично всіма вбудованими системами. За словами власників BYD e2, монітор досить швидко реагує на команди, а його інтерфейс простий і водночас зрозумілий більшості користувачів.

BYD може випустити в Україні «Запорожець»

При цьому в салоні «Запорожця» розмістять відносно прості сидіння. Зокрема, вони будуть оброблені тканиною. З іншого боку, тільки на кормі у новинки розмістять 4 датчики, що спростить паркування навіть на перевантажених автомобілями майданчиках. Разом з цим покупцям запропонують електропідігрів зовнішніх дзеркал та лобового скла, що важливо для жителів регіонів, де взимку температура повітря опускається нижче за нуль градусів. Крім того, хетчбек доповнять підтримкою віддаленого запуску двигуна та відчинення дверей за допомогою смартфонів. Для цього автомобіль встановлять обладнання, що підтримує NFC-технологію.

Незважаючи на сказане, новий ЗАЗ-965 «Запорожець» 2023-2024 матиме один недолік, який яскраво проявиться в порівнянні з іншими електрокарами: набір систем допомоги водія буде мінімальним. Так, хетчбек не оснастять обладнанням, що забезпечує напівавтономне керування. З іншого боку, цей недолік компенсується низькою ціною та хорошими ходовими якостями. До того ж Dacia Spring — один із найдешевших електрокарів Європи, має менш багате обладнання, ніж те, що призначається для нового «Запорожця».

Терміни виходу електричного «Запорожця» наразі невідомі. Навіть за оптимального розвитку подій автомобіль дебютує не раніше 2024 року. Таке довге очікування багато в чому зумовлене необхідністю модернізації Запорізького автозаводу під збирання електрокарів. При цьому, як було показано вище, BYD швидше за все налагодить «викруткове» виробництво. Тому компанія витратить більше часу тільки на те, щоб навчити робітників збирання електрокара.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Актуальна стрічка новин: