Українцям нагадали про популярні штрафи за перетин подвійної смуги

Підпишись на нас:

Кожен водій, який добросовісно відвідував автошколу, знає правило щодо заборони перетину подвійної смуги. Відповідно до ПДР, це горизонтальна розмітка білого кольору під номером 1.3. Раніше за порушення могли покарати лише штрафом, але часи змінюються та його розмір та наслідки також.

Розмір штрафу

Іноді водії свідомо йдуть на перетин подвійної смуги, щоб скоротити шлях або за інших обставин. Буває, що погодні умови зробили розмітку на дорозі недоступною для бачення. Ситуації бувають різні, тому й розмір штрафу також варіативний.

Відповідно до ч.1 ст.122, передбачено штраф 340 грн за порушення вимог розмітки. Якщо  перетин суцільної смуги спричинив аварійну ситуацію, ДТП — водій мусить оплатити 1445 грн.

Позбавлення водійського посвідчення

Разом із максимальним штрафом в 1445 грн водій ризикує залишитися без водійського посвідчення на період від 6 місяців до 1 року. Навіть якщо у вас бензин на нулі і терміново треба повернути на АЗС, перетнувши подвійну, ви можете створити аварійну ситуацію. Жодні пояснення в такому випадку не діятимуть. Це приклад типової ситуації, коли правила порушують свідомо, за що треба відповідати за законом.

Як і завжди, правила мають виключення. І в цьому випадку вони також є. Водію можуть не виписати штраф в декількох випадках:

  • коли маневр з порушенням був потрібен для уникнення ДТП;
  • розмітка прихована снігом, піском, водою;
  • коли немає альтернативних шляхів об’їзду.

Порушення правил дорожнього руху — це потенційні видатки для водія. По можливості потрібно дотримуватися правил та вимог розмітки, щоб не отримувати зайвий раз штраф та не ризикувати водійським посвідченням.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: