В Україні почали створювати спеціалізовані машини для розміновування

Підпишись на нас:

2 серпня 2023 року український міністр Юлія Свириденко повідомила у Twitter, що харківська компанія успішно розробила та сертифікувала спеціалізований автомобіль для підготовки ґрунту під час гуманітарних операцій з розмінування. Ця система розмінування покликана спростити процес ліквідації вибухонебезпечних пристроїв та очищення полів із посівами зернових.

Подробиці

Відповідно до мети України досягти повного самозабезпечення, зокрема у виробництві боєприпасів, транспортних засобів та різних інших галузях, це досягнення є ключовим моментом у технологічному прогресі країни. Окрім безпосередніх наслідків, цей успіх має потенціал для значного прискорення критичної місії знешкодження протипіхотних і протитанкових мін.

Нова система для розмінування покликана спростити процес знищення вибухових пристроїв і очищення полів із посівами зернових

Однією з ключових відмінностей цієї технології є її обтічний дизайн, який, як очікується, забезпечить економічну ефективність під час виробництва, ремонту та обслуговування. Крім того, машина може похвалитися здатністю ефективно виявляти та знешкоджувати як протипіхотні, так і протитанкові міни, підвищуючи її універсальність і застосовність у різних контекстах.

У Міністерстві економіки повідомили, що сертифікація машини супроводжується дозволом на початок виробництва, що є ознаменуванням початку нової ери в зусиллях України з розмінування. За прогнозами, виробники випускатимуть дві такі машини щомісяця, що підвищує оптимізм щодо потенційного прискорення діяльності з розмінування.

Попит на таку передову технологію розмінування безсумнівний, оскільки наразі Україна покладається на обмежений парк із 20 машин для розмінування, лише три з яких розміщені в Харківській області. Крім того, країна бореться з дефіцитом приблизно 3000 кваліфікованих фахівців з розмінування, що підкреслює нагальну потребу в інноваційних рішеннях.

За словами міністра економіки України Юлії Свириденко, Україна має отримати $244 млн на гуманітарне розмінування. Кошти будуть надані міжнародними донорами, зокрема урядом США, Європейським Союзом, Японією, Німеччиною, Великобританією, Норвегією, Швецією, Італією, Литвою, Нідерландами, Данією, Канадою, Австрією, Швейцарією, Південною Кореєю та Фонд Говарда Баффета.

Очікується, що це вдосконалення суттєво розширить можливості Державної служби з надзвичайних ситуацій, Держспецтрансслужби та приватних операторів розмінування у їхній безперервній роботі із забезпечення безпеки територій тилу України шляхом знешкодження вибухонебезпечних предметів. Крім того, це досягнення відповідає ширшим прагненням України до самозабезпечення у виробництві оборонної техніки, як підкреслюється в меморандумах, підписаних з хорватською корпорацією DOK-ING і данською компанією HYDREMA. Ці меморандуми спрямовані на створення в Україні двох нових заводів з виробництва військових броньованих машин розмінування, призначених для передової дислокації.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Стрічка новин: